Víme, co je právě trendy...

... a povíme to i vám! Plazmové televize, mobilní telefony, ale i pračky, vysavače, kuchyňské spotřebiče a výrobky pro péči o krásu a zdraví se neustále mění a zdokonalují. Pomůžeme vám lépe se orientovat v novinkách na českém trhu. Můžete se inspirovat tipy na dárky nebo s námi vybrat nový spotřebič podle vašich představ.

Konec tupých nožů v kuchyni! Nabrousit je zvládne elektrický brousek nožů

Máte doma spoustu tupých nožů a nebaví vás jejich broušení nebo si s ním nevíte rady? Máme pro vás par tipů a triků jak pomocí brousků na nože dosáhnout perfektně ostrých nožů. Kvalitní ostrý nůž v kuchyni je totiž tím nejlepším pomocníkem při vaření.

S tupostí nože stoupá riziko vážného poranění, krájení je namáhavější a mnohem pracnější. Přesto umění správného ostření pomocí brusných kamenů ovládá jen málokdo a ještě méně lidí má čas a finance pro koupi nákladných brusných kamenů. Technika ocílky je snažší, ale pro značné množství lidí poněkud krkolomná. Pro ty, kteří si s ocílkou ani s brouskem v ruce nevěří, je tu naštěstí technika a její vymoženosti  v podobě elektrických brousků.

Jak se tedy nůž správně brousí?

Pro správnou ostrost nože jsou nutné tři kroky. Při prvním kroku se nůž nabrousí hrubým brouskem. Je ale opravdu důležité brousit stejným počtem tahů z obou stran nože, pod stejným úhlem a proti ostří vždy po celé délce nože. Jinak hrozí zkosení nože na některou stranu. Ovšem takto nabroušený nůž není ještě zdaleka vhodný k použití. Následuje další krok – dobroušení jemným brouskem. Ty se vyrábí ze syntetického materiálu nebo mnohem lepší diamantové. Někteří výrobci nabízí i brousky z jedné strany hrubé a z druhé jemné. Nejdůležitější je brousek stále vlhčit a opět držtet úhel a počet tahů stejný po celé délce nože. A finálním krokem je přeleštění nože jemnou, ale pevnou kůží.

Jestli se vám to zdá jako alchymie, máte tak trochu pravdu. Nabrousit takto kvalitně a správně nůž je obtížné, přesto nezoufejte! Nebyli by to lidé, kdyby nepřišli na způsob, jak si vše usnadnit. Na thru existují elektrické brousky, které udělají všechnu práci za vás!

Kvalita značky OBH Nordica

Nůž nabrousíte během pár vteřin a bez celé té precizní a časově náročné práce. Pořídit si můžete například kvalitní elektrický brousek značky OBH Nordica s životností – udávanou výrobcem – až 60 let. Keramická brusná plocha s patentovaným systémem broušení se přizpůsobí každému noži. Je cenově dostupný. Pořídíte jej již od 1 125 Kč, což je srovnatelné s kvalitní ocílkou.  Tento typ broušení však není vhodný pro nože s vlnkovaným ostřím.

Zakoupíte-li brousek OBH Nordica 9960 SharpX, rozhodně neprohloupíte. Zostříte tak všechny své nože, kromě těch se zoubky.

Nožům z nerezové i hliníkové oceli dodáte ostrost brouskem OBH Nordica 9965 Chilli. Nabízí také vyjímatelné víčko ve spodní části pro odstranění nahromaděného brusu. Navíc jej můžete sladit i s dalšími kuchyňskými spotřebiči jako je topinkovač, rychlovarná konvice, tyčový mixér, ruční šlehač, sendvičovač či praktický blok na nože v stejně nádherné řadě Chilli v temně rudé barvě.

Nejvíce však oceníte brousek OBH Nordica 9967 SharpX-treme, který má oproti předešlým modelům druhou zdířku s diamanty pro broušení opravdu tupých nožů.  Použít jej můžete na nože z nerezové i hliníkové oceli.

 

Správná péče

Před broušením je nůž nutné pořádně vyčistit a vysušit. Omytý nůž ihned osušte a uložte nejlépe do dřevěného stojanu, popřípadě na magnetický pás. Je možné sehnat i speciílní pouzdra, kde má každý nůž svou přihrádku. Nejhorší, co můžete udělat, je skladovat všechny nože  společně v jednom šuplíku.

Lucie Mertová